Soiuri de gutui din Romania

0
86

In tara noastra se cunosc 8 soiuri de gutui care apartin speciei Cydonia oblonga. Din aceasta specie fac parte si doua varietati de gutui: Marmorata si Piramidalis care nu sunt foarte importante in pomicultura.

Moldovenesti – sunt soiuri de gutui omologate in 1882 la Targu-Jiu. Pomul are coroana rotunda, putin turtita, de inaltime mijlocie sau mica, rezistent la frig, la seceta, la boli, sensibil la boala monilioza si rezistent la cloroza (ingalbenirea frunzelor). Fructul este de marime mijlocie, alungit, de culoare galben spre portocaliu, suprafata nu este neteda, este putin ondulata. Pulpa este de culoare galben-portocaliu, putin suculenta. Sunt bune de consum incepand cu luna octombrie si pana in luna decembrie.

Bereczki – soiuri de gutui foarte producatori, adus din Ungaria, se gaseste in sudul si vestul Romaniei. Pomul este viguros, coroana de forma unei piramide asezate invers, este sensibil la frig, rezistent la boala Monilinia. Fructul este destul de mare pana la 800 g, in forma de para, cu suprafata neuniforma, cu proeminente, cu gust placut si de culoare galbuie. Pulpa este aromata, dulce, putin acidulata, de culoare galbui. Se consuma in lunile octombrie si noiembrie.

De Portugalia – soiuri de gutui din partea de sud si est a Romaniei. Pomul are coroana in forma de piramida, sensibil la conditii climatice, daunatori si boli. Fructul este de marime mijlocie, cu suprafata neteda, alungita, cu un gat scurt, usor curbat. Pulpa este de culoare galbui, gustul este placut si putin astringent. Se consuma din luna octombrie si pana in luna ianuarie.

De Husi – soi de gutui cu coroana pomului rotunda. Pomul este viguros, destul de productiv, rezistent la seceta si ger. Fructul este mijlociu, nu are suprafata neteda, culoare galben-aurie. Pulpa are gust astringent, dar cand fructul este copt are gustul dulce si usor acidulat. Se consuma din luna octombrie pana in luna februarie.

De Constantinopol – soiuri de gutui din zonele de sud si est ale tarii noastre. Este un pom putin viguros, cu coroana rara de forma sferica, foarte productiv. Este sensibil la daunatori, boli si ger. Fructul este de marime mijlocie, de aproximativ 400 g, de culoare galbena-aurie, are suprafata cu denivelari evidente si cavitatea pedunculara specifica acestui soi. Pulpa este usor suculenta, destul de aromata, putin astringenta, se consuma atat proaspata cat si conservata. La maturitate fructele cad usor din pom, si rezista una-doua luni. Se consuma in lunile septembrie si octombrie.

Aurii – soiuri de gutui omologate la Targu-Jiu in 1982. Pomul este destul de viguros, coroana in forma rotunda, rezistent la boli si la ger, deosebit de productiv. Fructele de culoare galben-portocalie, sunt mari, de forma rotunda, pe suprafata prezinta adancituri ca niste valuri. Pielita fructului este lucioasa si neteda. Pulpa este dulce, un pic acidulata, cu aroma placuta, suculenta si de culoare galbui. Se consuma din luna octombrie pana in luna decembrie.

Champion – soiuri de gutui americane, existent in zonele de sud si est din tara noastra. Pomul este productiv, viguros, are coroana de forma unui glob, sensibil la boala Monilinia si destul de rezistent la ger. Fructul este mare, are intre 400-800 g, are forma cilindrica, suprafata neteda. Se culege cand are culoare galben-verzui, la maturitate devine galben si e bun de consum. Pulpa este fina, de culoare alba-aurie, foarte putin astringenta, are gust placut aromat. Se consuma din luna octombrie pana in luna decembrie.

Aromate – soiuri de gutui omologate la Targu-Jiu in 1982. Pomul este destul de viguros, are coroana in forma de glob, este productiv, rezistent la boli si la ger. Fructul este mijlociu, de 300-400 g, are suprafata neteda, alungita, de culoare galben-deschis. Pulpa este putin astrigenta la recoltare, dar la maturitate este mai dulce si putin acidulata. Se consuma din luna octombrie pana in luna februarie.

Aceste soiuri de gutui – din specia Cydonia oblonga – sunt autofertile (complet sau partial) in procesul fecundarii si polenizarii florilor.

Din vechile sortimente de gutui, se cunosc in tara noastra 8 soiuri (Talpasesti 63, Fala Deltei, Gatuite, Tarzii de Delta, De Mosna, De Afumati, De Ploiesti, Malaiete) si din strainatate 4 soiuri (De Lescowatz, Smyrna, De Vranja, De Bourgeaut).

De Mosna – soiuri de gutui productivi. Pomul este longeviv si viguros, rezistent la seceta si ger, are coroana in forma de piramida intoarsa. Fructele sunt cu aspect neuniform, mijlocii de 150-560 g, in forma de para, fara denivelari, cu suprafata mata de culoare verde-galbui si galbena la maturitate. Pulpa este putin acidulata, aromata placut, de culoare galbena-auriu. Se consuma din luna noiembrie pana in luna martie.

De Lescwatz – soi de gutui destul de rezistent la seceta si ger. Pomul este viguros, are fructele mai mari, putin denivelate, usor suculente si acidulate. Se consuma din luna octombrie si pana in luna februarie.

Avand in vedere perioada de recoltare a acestor fructe, le putem clasifica in soiuri: tarzii si timpurii. Cele tarzii se recolteaza in luna octombrie, iar cele timpurii in luna septembrie.