Fanatism religios

0
64

Cazurile de fanatism religios cresc pe zi ce trece, aratand lumii ca indivizii care cred cu ochii inchisi in dogmele religioase isi pot pierde cumpatul in fata acelora care nu le impartasesc fervoarea. Credinta nemijlocita intre individ si Divinitate nu ar trebui sa fie judecata in niciun fel, insa si indivizi ar trebui sa isi tina credintele pentru ei si nu sa incerce sa ii indoctrineze pe altii cu  forta, prin persecutie si razboaie sau pe calea crimelor.

Desi pare ca evolutia tehnologica marcheaza un nou inceput pentru oameni, un inceput bazat pe evolutie tehnologica, emancipare si stiinta, un pas inapoi este facut pe plan moral si se pare ca o mare parte a omenirii a decis ca Evul Mediu sa fie un bun exemplu in ceea ce priveste ideologiile, astfel ca indoctrinarea religioasa isi face simtita prezenta chiar si dupa sute de ani, aceasta fiind practicata cu consecventa in cadrul tuturor formelor de religie.

Majoritatea oamenilor asista fara a le pasa la o forma de fanatism religios realizat de indoctrinarea ideologica ce a sapat in subconstient timp de secole intregi. In acest secol al stiintei, in care orice descoperire si evolutie este privita fara interes, fanatismul religios isi obtine armele cu care isi poate ataca inamici. In timp ce majoritatea oamenilor raman indiferenti in fata schimbarilor si a violentelor, in cel mai rau caz stand pe baricade si spunandu-si parerea, adeptii fanatici ai religiilor globului apeleaza la atentate si evenimente periculoase pentru a-si demonstra punctele de vedere. Fanatismul ideologic religios se manifesta in toate formele de indoctrinare si nu lipseste nici din cazul executantilor care se supun la maximum liderilor lor, insa si profetilor mesianici, lasandu-se prada distrugerilor si masacrelor rasunatoare.

In istoria omenirii nu lipsesc razboaiele sangeroase si masacrele exterminatoare care au fost realizate in numele religiei, aceasta fiind un  bun paravan pentru fanatism religios. Razboaie intregi, cruciade in numele Domnului sau atentate cu bomba, toate acestea au fost realizate cu binecuvantarea bisericilor si a capetelor religioase de orice fel. Crimele oribile infaptuite de-a lungul secolelor au avut o singura justificare: aceea ca cei ce pornesc la razboi si cei care masacreaza cu sange rece oameni nevinovati care nu le impartasesc credintele sunt paziti si iertati de divinitatea proprie pentru ca actioneaza intru credinta.

Religiile propriu- zise nu ii indeamna pe credinciosi la razboi, insa preotii, profetii, vracii, musulmanii si alte figuri luminate din cadrul religiilor au incurajat violenta, trimitand cavaleri si soldati la moarte in numele zeitatilor pe care le venereaza. In cruciade, arderi pe rug pentru presupusa erezie si vrajitorie sau in razboaiele contemporane, lideri religiosi au fost cei care i-au sfintit pe luptatori si le-au dat acestora acordul sa ucida ori au condamnat oameni la moarte pentru ca nu impartasesc aceleasi credinte.

In diverse culte religioase exista exemple de fanatism religios inspirate mai mult sau mai putin din cartile sfinte, interpretate dupa pofta profetului ce a intemeiat credinta. Orgiile religioase sau sinuciderile in masa sunt si ele semne de fanatism de ordin religios realizate in numele divinitatii, acestea negasindu-se in cartile sfinte din care sustin ca se inspira. Liderii extremisti ai budismului si islamului isi imping adeptii la sacrificii care sunt greu de descris, facute in numele credintei. Credinciosii sunt indemnati – chipurile in numele religiei – sa se sacrifice in cinstea unor ideologii lipsite de sens. Acestia ucid mai apoi, prin intermediul atacurilor teroriste sau atentatelor, oameni ce nu apartin credintei de care apartin acestia.

Apare deci o contradictie foarte mare intre propovaduirea binelui si adevarul din spatele acestuia. Violenta ajunge sa descrie foarte bine toate religiile lumii, acestea apeland la diverse activitati extreme ce implica fanatism religios. In numele divinitati, cei care cred ca doar prin sacrificiu – propriu sau al altor persoane – ajung sa se apropie de zei, apeleaza la violenta pentru a-si face cunoscute credintele si doleantele si facand victime in randul nevinovatilor care se fac vinovati poate doar de faptul ca nu apartin aceleiasi religii.

Fanatismul religios se gaseste in cadrul tuturor religilor si face victime peste tot, chiar si intre membrii aceleiasi religii. De la violente stradale, persecutare ocazionala, injurii si batai ale acelora care nu impartasesc aceleasi idei si credinte si pana la extremele terorismului si sinuciderii in masa nu este decat un pas. Totul depinde insa de mentalitatea individului care poate alege sa gandeasca de unul singur, logic, sau se lasa prada unui cerc vicios al unor legi religioase care nici macar nu incurajeaza ele insele violenta si discriminarea ori pedeapsa.