Pentru foarte multe persoane teama de a vorbi in fata unui public este foarte mare si cei mai multi renunta inainte sa fi incercat macar. Insa prezentarea unui proiect nu ar trebui sa te sperie, ci din contra, ar trebui sa te incurajeze sa fii cat mai buna. Stiu cat de cumplit este sa vorbesti in fata altor persoane, insa ar trebui sa incerci acest lucru macar o data, pentru cresterea stimei de sine. Sa vedem care sunt trucurile care te vor ajuta sa ai o prezentare reusita.
Scapa de gandurile negre. Atunci cand suntem pusi sa vorbim in fata unui public, ne este foarte teama sa nu fim umiliti sau luati in deradere. Daca vrei ca emotiile sa nu te compleseasca si sa uiti totul in secunda in care ai ajuns pe “scena”, atunci scapa de toate aceste ganduri si incurajeaza-te. Spune-ti ca va fi bine, ca totul va trece usor, ca nimeni nu se va lua de tine si ca la sfarsit vei fi laudata.
Repeta discursul de mai multe ori. In special daca ai emotii, trebuie sa stii pe de rost tot ce vei spune in prezentare. Cu cat vei sti mai multe, cu atat vei fi mai sigura pe tine si vei putea duce prezentarea pana la capat fara probleme.
Cunoaste-ti publicul. Ceea ce deosebeste un orator bun de unul mediu este faptul ca primul isi cunoaste publicul caruia i se adreseaza. Iar acesta este un lucru foarte bun, mai ales daca vrei sa le captezi atentia. Vezi ce categorie de varsta are publicul tau, care ii sunt preocuparile, ce vor sa faca, de ce s-au strans aici, etc. Toate aceste informatii te vor ajuta sa ii intelegi si sa le vorbesti ca de la egal la egal.
Sparge gheata cu o gluma. Daca asta te ajuta, ai putea sa incepi prezentarea cu o mica gluma, sau sa inserezi o glumita in discursul tau. Gluma nu trebuie sa fie prea lunga, vulgara, rasista sau sa-ti ofenseze publicul. Mai bine alege o gluma cu animale, deoarece sunt destul de haioase.
Fii sigura pe tine. Daca te vei prezenta in fata unui public foarte timida, acestia isi vor da seama de acest lucru si nu te vor asculta, marindu-ti frustrarile. Asa ca zambeste cat mai mult si mergi la prezentare foarte sigura pe tine, ca si cand ai sti tot (chiar daca nu este tocmai asa).
Documenteaza-te foarte bine. Ai avut un anumit proiect de facut, l-ai terminat si acum astepti sa iti vina randul la prezentare. Insa te-ai documentat putin mai mult? Sau ai facut cateva cercetari asupra proiectelor celorlalti colegi? Cu cat cunosti domeniul mai bine cu atat poti raspunde la mai multe intrebari sau poti pune mai multe intrebari atunci cand un coleg isi prezinta proiectul. Cu siguranta seful te va remarca.
Idei si fraze clare. Pentru ca publicul tau sa nu se plictiseasca prin niste termeni mult prea formali, cel mai bine ar fi ca discursul tau sa fie foarte clar. Ceea ce prezinti trebuie sa fie inteles si de catre cei carora le prezinti, mai ales daca nu au nimic in comun cu domeniul la care faci referire in proiect.
Timpul este esential. Daca ai uun anumit timp alocat prezentarii tale, atunci incearca sa nu treci de acea limita. Nimic nu este mai plictisitor decat o prezentare care parca nu se mai termina. Si nu uita sa-ti pastrezi 5-10 minute la sfarsit si pentru eventualele intrebari ale publicului.