Iata de ce ne ingrasam pe fond psihologic!

0
63

Obezitatea nu este doar o boala fizica, ci si una psihologica. Cercetatorii studieaza problema obezitatii de zeci de ani si sunt de parere ca factorul psihologic este foarte important in incercarea oricarei persoane de a slabi. Iata de ce ne ingrasam pe fond psihologic!

Tulburarile de alimentatie precum bulimia, anorexia si consumarea in exces a alimentelor (care duce la obezitate) sunt determinate de alaturarea mai multor factori de natura genetica, de mediu, psihologica sau biologica.

Majoritatea persoanelor care sufera de obezitate trec prin anumite etape: in primul rand apar tulburari de dispozitie, apoi supraalimentarea si ca urmare cresterea in greutate. Stresul, emotiile puternice si anxietatea sunt factori care “ajuta” la obezitate, deoarece, conform studiilor, s-a observat ca oamenii consuma mai multe alimente in perioadele stresante.

Sigmatizarea reprezinta poate cel mai mare factor psihologic in aparitia obezitatii. Societatea are in general o impresie gresita despre oamenii obezi si considera ca acestia sunt doar lipsiti de vointa si de putere de a slabi. Insa adevarul este altul, mai ales daca vorbim de o obezitate instalata pe fond genetic sau a unei anumite boli.

Persoanele obeze constientizeaza de cele mai multe ori cum sunt vazute de catre societate, si din aceasta cauza se interiorizeaza si mai mult, devin timizi, sufera de tulburari de personalitate si pot ajunge sa abuzeze de anumite substante.

Sustinerea prietenilor si a familiei este esentiala pentru orice persoana obeza in incercarea de a slabi. Schimbarea stilului de viata si adoptarea unei alimentatii sanatoase este un prim pas pentru persoanele care sufera de obezitate, iar aceasta incercare trebuie incurajata de familie si prieteni.

Mancarea este si un mecanism de aparare. De catre persoanele obeze, mancarea este vazuta drept un mecanism de aparare impotriva tristetii, nelinistii, stresului sau frustrarilor. Atunci cand trec prin perioade mai grele, prefera sa se “rasfete” in fata frigiderului.

De aici si pana la sentimentul de vina nu mai este cale lunga, iar imediat dupa ce termina masa, persoana obeza se invinovateste pentru masa copioasa pe care doar ce au terminat-o. De cele mai multe ori, atunci cand o persoana isi doreste sa slabeasca, aceasta nu va reusi mai mult de cateva kilograme fara ajutor specializat.

Persoanele obeze fac greseala de a crede in mirajul dietelor drastice, care promit pierderi imense de greutate intr-un timp extrem de scurt, insa atunci cand aceste diete nu dau rezultate, se intristeaza si renunta foarte usor. Din aceasta cauza ajutorul specializat, sedinte de psihoterapie sau sedinte de terapie de grup pentru persoanele obeze sunt extrem de utile si eficiente in incercarea obezului de a slabi.

Persoanele obeze au la dispozitie mai multe tratamente printre care chirurgia bariatrica sau clinici de slabire. Alegerea tratamentului depinde foarte mult de alegerea persoanei obeze, de recomandarea medicului, de gradul obezitatii si de factorii care duc la aceasta crestere in greutate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here