Uncategorized

Cum sa alegi un vin bun, ghid pentru incepatori

Exista diverse teorii si inregistrari cu privire la originea vinului; unele dateaza din 6000 si 5000 i.Hr., dar a fost pana in epoca bronzului, in 3000, cand utilizarea sa a inceput sa se extinda in Egiptul antic si in alte popoare asiatice si europene. De-a lungul Istoriei Umanitatii, vinul a evoluat ca parte a vietii culturale, in principal ca simbol legat de viata placuta si rafinata.

Daca sunteti in cautarea unei optiuni mai sanatoase atunci cand vine vorba de a va bucura weekendul, aceasta bautura obtinuta din struguri fermentati este o optiune excelenta datorita cantitatii mari de antioxidanti. Vinul rosu nu este facut pentru a fi baut fara control, ci pentru a fi savurat lent si in cantitati moderate. Este important sa stii cum sa alegi un vin bun prin eticheta sa, deoarece exista o astfel de varietate incat ai putea fi putin confuz atunci cand cumperi unul pentru cina, cadou sau sa te bucuri cu o carte.

Cu siguranta te-ai simtit vreodata ca un orb in mijlocul unui labirint. Este normal cand exista referinte care par a fi scrise intr-o alta limba si care furnizeaza date care ne induc in eroare mai mult decat este necesar. Incepand cu eticheta, sticla va poate oferi informatii foarte valide cand vine vorba de alegerea vinului potrivit.

Conceptele care va vor ajuta sa decideti pe care sa alegeti sunt urmatoarele:

De la forma sau dimensiune pana la imprimeu mic de pe eticheta din spate, sticla de vin ne ofera informatii foarte utile despre vinul la indemana.

Dimensiunea sticlei

O sticla normala contine 75 cl de vin. Ai crezut ca este un litru? Prima eroare. De asemenea, puteti gasi jumatate de sticle (37,5 cl), desi nu sunt foarte frecvente. Producatorii sunt interesati sa vanda cat mai mult vin si sunt, de asemenea, ingrijorati ca exista prea mult oxigen in sticla pentru o imbatranire prelungita.

Prin urmare, potrivit expertilor, cea mai buna dimensiune pentru o imbatranire lunga este magnumul (150 cl), deoarece relatia dintre volumul de vin si oxigen in aceste dimensiuni este excelenta. Retineti acest lucru atunci cand cumparati acel vin care va place atat de mult, mai ales daca intentionati sa organizati un eveniment cu multe persoane. Magnumul va asigura cea mai buna stare a vinului, cu exceptia cazului in care are pluta, deoarece in acest caz dezastrul va fi proportional cu dimensiunea sticlei. In ceea ce priveste sticlele mai mari de 1 litru si jumatate, realitatea este ca acestea servesc doar pentru ospitalitate (sau pentru a se arata).

Eticheta si eticheta din spate

Eticheta este adevarata scrisoare de introducere a unui vin, si nu numai pentru ca este frumoasa sau uimitoare. Eticheta poate ajunge sa ne convinga cu privire la alegere sau, dimpotriva, sa ne inlature dorinta de a o cumpara. De aceea, o organizare vizuala buna a datelor, veridicitatea mentiunilor, precum si descrierea sugestiva, dar nu plictisitoare a lichidului, sunt atat de importante.

Eticheta unui vin ne poate conduce catre o zona, un tip specific de vin si chiar catre un producator specific mai direct decat orice alt articol de vanzare. Cei din vinurile europene se concentreaza, mai presus de toate, sa ne informeze despre denumirile de origine si zonele geografice si nu atat pe faptul ca ne vorbeste despre struguri, teroare sau vreme. Ei raporteaza ce vom gasi in interiorul sticlei, presupunand ca stim deja despre ce este vorba, ceea ce este inca riscant. Lucrul obisnuit este ca numele vinului si unde se afla podgoria pe eticheta din fata, restul detaliilor de elaborare si mentiunile obligatorii vor fi gasite pe eticheta din spate.

Absolvirea vinului

Puterea alcoolica ne poate ajuta si pe noi sa decidem, mai ales cand vine vorba de prevenirea unei mahmureli. Conform legii, toate etichetele trebuie sa specifice procentul de alcool in volum. Astfel, un vin cu alcool de 15% va fi mai puternic decat unul cu 13%. Pana aici ne intelegem. Ei bine, atunci cand analizam aceste date, trebuie sa avem in vedere faptul ca vinificatorii tind sa rotunjeasca sau sa coboare gradul, cu o marja de 0,5% intre indicat si real, dupa caz.

In general, majoritatea vinurilor nemiscate pe piata sunt cuprinse intre 13 si 14,5 grade, desi in unele zone mai calde vinurile pot ajunge cu usurinta la 15,5 sau chiar 16%. Vinurile spumante sunt in jur de 12%. Si cele generoase (de unde si numele acestuia), cele fortificate, cum ar fi sherry sau port, depasesc 16º si pot ajunge pana la 20. Tendinta actuala pentru vinurile nemaipomenite este de a reduce gradarea fara a afecta gustul si caracter de vin. Stilul de viata sanatos pare sa convinga lumea vinului intr-un fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *