Cum raspundem intrebarilor dificile ale copiilor

0
64

Stim cat de curiosi sunt copiii si cat de mult ne surprind cu cate o intrebare cel putin ciudata. Insa trebuie mereu sa fim pregatiti sa le raspundem chiar si celor mai dificile intrebari puse de cei mici. Adfree.ro iti da cateva sfaturi si iti spune cum sa raspunzi intrebarilor dificile ale copiilor.

Nu-i refuza raspunsul. Chiar daca intrebarea este una putin mai intima, de genul “De unde vin copiii?” nu ar trebui sa te feresti sau sa ii spui ca vorbiti mai tarziu despre acest lucru, in speranta ca va uita de intrebarea pusa. Mai bine incearca sa ii explici, cat mai pe intelesul lui, raspunsul la intrebare (evident ca mai poti inflori “intamplarea” pe ici pe colo, ca doar nu ii dai lectii de sexualitate inca de la varste fragede).

Fii bucuroasa. Ar trebui sa te bucuri cand copilul tau te intreaba diferite lucruri, deoarece asta inseamna ca este interesat de ce se intampla in jurul lui si este curios. Asta mai inseamna ca ii place sa invete lucruri noi, ca nu este un copil timid si ca se va integra mai bine in societate mai tarziu, sunt de parere specialistii.

Ai rabdare. Cel mai probabil, cel mic te va intreba acelasi lucru de mai multe ori, insa tu trebuie sa iti mentii mereu calmul si sa ii raspunzi pe un ton cald. Cu siguranta vor fi multe intrebari de genul “De ce e asa?” carora va trebui sa le faci fata.

Nu tipa. Cand vor sa inteleaga un anumit lucru mai complicat copiii vor pune mult mai multe intrebari, pana vor intelege (sau vor avea impresia ca inteleg). Chiar daca te oboseste, nu ar trebui niciodata sa tipi la copil. Gandeste-te ca el nu are decat ganduri bune si ca si tu ai procedat la fel cand erai de varsta lui.

Vorbeste astfel incat sa te inteleaga. Acum iti este pusa la incercare imaginatia! Va trebui sa folosesti cuvinte si expresii pe intelesul celui mic atunci cand vrei sa ii explici ceva. Cu cat ii vei explica intr-un limbaj pe care el nu-l intelege, cu atat mai multe intrebari iti va adresa dupa, deaorece pur si simplu nu a inteles si nu si-a satisfacut nevoia de cunoastere.

Nu il certa. Chiar daca intrebarea este inoportuna, evita sa il certi. Daca il vei certa atunci cand pune intreaba despre un anumit lucru, cel mic ar putea intelege ca nu vrei sa raspunzi si ca ar fi fost mai bine sa taca. Asta este calea cea mai sigura de a-l face pe cel mic sa fie introvertit, spun specialistii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here