Cum functioneaza anticonceptionalele

0
71

Anticonceptionalele sunt o metoda de contraceptie destul de des folosita, insa nu toate femeile stiu exact modul de functionare a acestora. Pilulele contraceptive contin o combinatie de hormoni sintetici, asemenatori cu cei produsi in mod natural de catre corpul nostru. Sa descoperim cum functioneaza anticonceptionalele.

Anticonceptionalele pot fi de doua feluri: pilula cu progesteron (care contine numai acest hormon) si pilula combinata (care contine pe langa progesteron si estrogen). De cele mai multe ori, medicii prescriu anticonceptionale combinate, cu diferite doze de hormoni, in functie de necesitatile pacientei.

De regula, toate pilulele dintr-un blister au aceeasi concentratie de hormoni, asadar nu este nicio problema daca nu iei pastilele in ordine. Insa in ultimul timp, medicina a evoluat si au fost create pilulele bi-fazice care isi schimba concentratia de 2 ori pe luna. In acest caz este foarte important sa iei pilulele exact in zilele in care sunt pe blister (majoritatea blisterelor sunt insemnate cu zilele saptamanii pentru a facilita administrarea).

Anticonceptionalele au 4 moduri diferite de actiune, care sa impiedice sa ramai insarcinata. In primul rand, si poate cel mai important, pilula contraceptiva suprima ovulatia. Asta inseamna ca ovulul nu mai este expulzat de catre ovar, iar spermatozoizii nu mai au ce fecunda. Insa cercetarile arata ca nu intotdeauna ovulatia este oprita cu ajutorul pastilelor.

In al doilea rand, anticonceptionalele modifica mucusul cervical. Acesta se poate ingrosa, facand dificila migrarea spermatozoizilor catre ovul si impiedicand in acest fel fecundarea.

In al treilea rand, pilulele contraceptive au si o actiune asupra invelisului uterului, numit endometru. Atunci cand iei pastile endometrul nu se dezvolta suficient pentru a permite implantarea ovulului fecundat. Din aceasta cauza menstruatia este mai usoara.

In ultimul rand, si probabil cel mai putin cunoscut mod de actiune al pilulelor, anticonceptionalele provoaca schimbari in miscarile trompelor uterine, care ajuta ovulul (in cazul in care acesta a fost expulzat de catre ovar) sa ajunga in uter, unde poate fi fertilizat.

Exista si cazuri, destul de rare, in care femeia ramane totusi insarcinata, chiar daca foloseste cu regularitate si in mod corect anticonceptionalele. Eficienta lor este de 99,6%, adica 40 de femei din 10.000 ar trebui sa ramana insarcinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here