Otita la copii

0
90

Otita este o o afectiune destul de comuna si afecteaza unul din sase copii in primul an de viata si unul din zece pana la varsta de sase ani. Afla si tu in cele ce urmeaza mai multe despre otita la copii, care sunt cauzele, cum se manifesta si cum se poate trata otita.

Cauza. Otita este inflamatia acuta a urechii medii, ce poate evolua spre supuratie si perforarea timpanului. Aceasta afectiune apare mai ales in cazul copiilor deoarece anatomia canalului prin care cavitatea nazala comunica cu urechea medie favorizeaza acumularea de secretii si inflamarea mucoasei.

De cele mai multe ori, inflmatia urechii este cauzata de o bacterie, iar la nou nascuti poate fi cauzata si de lichidul amniotic care patrunde in canalul auditiv. Printre factorii de risc care duc la infectie se numara si polipii, varsta mica, sezonul rece, intarzierea in dezvoltare, igiena precara.

Simptome. Semnele clasice ale unei infectii a urechii sunt febra, diminuarea auzului si dureri la nivelul urechii. Insa de cele mai multe ori, copilul tau va avea otita concomitent cu o alta boala precum rinofaringita, amigdalita, rujeola, rubeola sau scarlatina.

In cazul bebelusilor, care nu pot spune exact ce ii doare, vei observa o stare foarte nelinistita, agitatie, plans, refuzul de a manca, insotite de diaree si varsaturi. De aceea este foarte important sa te prezinti imediat cu cel mic la doctor daca observi oricare din simptomele de mai sus.

Dupa cateva zile de la infectie, vor aparea si scurgeri purulente la nivelul urechii. Lasata netratata, otita se poate complica in osteomastoidita (inflamarea celulelor mastoide) sau infectii cronice ale urechii (cu secretii permanente sau recurente).

Dignosticul de otita il va pune medicul ORL, in urma unui control foarte simplu.

Tratament. Daca este vorba de o infectie bacteriana, medicul va drena puroiul din casa timpanului printr-o procedura ce poarta numele de timpanocenteza. Se vor administra apoi antibiotice timp de 7-10 zile pana la vindecarea completa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here