Culorile : semnificatie si simbolism

0
56

O mare parte din deciziile pe care le luam n fiecare zi sunt influentate de culori si de starile pe care acestea ni le provoaca (cu ce ne mbracam , ce culoare sa aiba autoturismul , n ce nuanta sa zugravim dormitorul etc.) . De fapt , toata viata noastra se nvrte n jurul culorilor , iar natura nconjuratoare a avut grija sa ne puna la dispozitie absolut toate culorile curcubeului . Sa nu uitam ca ele ne inspira , dar ne si ajuta sa ne experimentam sentimentele . Expresii de genul ,,a trai viata n roz,, , ,,a vedea rosu n fata ochilor,, sau ,,a fi negru de suparare,, sunt foarte uzuale si nu fac altceva dect sa exprime niste stari de spirit apelnd la simbolistica culorilor . Dintotdeauna culorilor li s-au atribuit valori simbolice , acestea variind de la o cultura la alta si de la o epoca la alta . Sa vedem cteva dintre ele :

Rosu

Rosu este cea mai puternica culoare din categoria celor calde . Fata de alte culori , obiectele vopsite n rosu au prioritatea sa para mai aproape dect sunt n realitate , motiv pentru care ne atrag imediat atentia . Asa se explica eficienta semafoarelor n ntreaga lume , vopsirea n rosu a stingatoarelor de incendiu si a mai multor semne de circulatie sau de avertizare a pericolelor .Rosu este un adevarat stimulent care ne duce cu gndul la o gama de emotii aparent contradictorii , de la dragoste la violenta si razboi . Rosu este culoarea focului si a sngelui , astfel nct acesta este deseori asociat cu energia , pericolul , curajul , forta , puterea , dar si cu hotarrea , pasiunea , dorinta si iubirea .Rosu este o culoare foarte intensa din punct de vedere emotional .Fiind specifica tipului competitiv , autonom , incita la actiune si stimuleaza intelectul . mbunatateste metabolismul , creste intensitatea respiratiei , ridica tensiunea arteriala , dnd impresia ca timpul trece mai repede dect an realitate .n unele culturi , rosu semnifica puritate , bucurie si sarbatoare . n China , de exemplu , aceasta culoare simbolizeaza fericirea , prosperitatea si atrage norocul .Rosu-deschis reprezinta bucurie , sexualitate , pasiune , sensibilitate si dragoste .Rosu-nchis este asociat cu vigoarea , vointa , furia , dorinta de a conduce , curajul , dorul si rautatea .Rosi-brun este asociat cu recolta si toamna .

Albastru

Albastru este o culoare primara rece foarte populara , aproape fiecarei persoane de pe glob i place o anumita nuanta de albastru . Aceasta este culoarea cerului si a marii , fiind adesea asociata cu linistea , profunzimea , stabilitatea si ncrederea . Albastru este culoarea masculinitatii , deoarece conform studiilor este foarte apreciat n rndul barbatilor .Ca si rosu , are semnificatii pozitive si negative :Pozitive : inteligenta , comunicare , sinceritate , ncredere , eficienta , liniste , logica , reflectie , calm .Negative : raceala exagerata , lipsa de emotie , neprietenos .Albastru este culoarea intelectului si este , n esenta , linistitoare . Daca rosu ne afecteaza fizic prin cresterea tensiunii arteriale si a intensitatii respiratiei , ei bine , albastru ne afecteaza mental chiar mai puternic dect o face rosul . Albastru puternic stimuleaza gndirea clara , iar bleu calmeaza mintea si ajuta la concentrare . Aceasta culoare este considerata benefica pentru minte si corp , ncetineste metabolismul uman si are un efect calmant ; ndeamna la calm si reverie , concentrare si liniste interioara , seriozitate si medidatie . Dar folosita n exces , conduce la stari depresive . Albastru este specific tipului pasiv , senzitiv , perceptiv .Albastru-deschis este asociat cu sanatate , vindecare , liniste , ntelegere .Albastru-nchis reprezinta cunostinte , putere , integritate , conservatorism si seriozitate .Albastru-azuriu sau regal transmite ideea de bogatie si chiar de superioritate .

Galben

Face parte din categoria culorilor primare , alaturi de rosu si albastru , cunoscut ca fiind culoarea emotiei . Cmpul de actiune al galbenului este de stimulare , de aceea , din punct de vedere psihologic , este culoarea cea mai puternica . Poate ridica spiritele si creste respectul de sine , fiind culoarea ncrederii si optimismului , dar prea mult galben sau ntr-o combinatie nepotrivita poate provoca exact contrariul , ducnd la prabusirea stimei de sine , la teama si anxietate . Galbenul este specific tipului expansiv , invesitigativ si cu un nivel ridicat de aspiratie .Si aceasta culoare are simboluri conflictuale .Simboluri pozitive : soare , aur , lux , fericire , bucurie , optimism , energie , ncredere , respect de sine , creativitate , prietenie .Simboluri negative : frica , fragilitate emotionala , gelozie , depresie , anxietate , lasitate , nselaciune , irationalitate .Galbenul ne influenteaza din punct de vedere psihic stimulnd procesele mentale , ncurajnd comunicarea si contribuind la o mai buna memorare .Galbenul stralucitor este adesea folosit pentru semnalizarea unor pericole , dar si a unor vehicule speciale de interventii , deoarece se stie ca stimuleaza si ntretine starea de vigilenta , sporeste capacitatea de mobilizare si concentrarea atentiei .