Totul despre nasterea prematura

0
414

O sarcina normala are aproximativ 40 de saptamani. Putem vorbi de nastere prematura atunci cand nasterea a avut loc cu cel putin trei saptamani inainte de termen. Nasterea prematura presupune riscuri in special pentru bebelusi, care nu sunt complet dezvoltati si care vor avea nevoie de ingrijiri medicale la nastere. Din nefericire nasterea prematura este inevitabila, iar medicii nu pot face decat sa mai prelungeasca viata fatului in uter cu 2-3 zile de la declansarea travaliului.

Simptome. Majoritatea nasterilor premature au loc in lunile 7-8 ale sarcinii. Orice femeie insarcinata ar trebui sa se prezinte de urgenta la medic daca prezinta urmatoarele simptome; contractii multiple (mai mult de 8 pe ora), diaree, sangerari vaginale, dureri de spate constante si difuze, presiune sau durere pelvina, scurgeri vaginale apoase (eliminarea lichidului amniotic).

Nu se stiu cu exactitate cauzele care duc la nasterea prematura, insa trebuie sa fim atenti la anumiti factori de risc:

–          Nasteri premature in trecut;

–          Sarcina cu mai multi feti;

–          Conceperea utilizand fertilizarea in vitro;

–          Fumatul, consumul de droguri sau alcool;

–          O greutate prea mare sau prea mica la inceputul sarcinii;

–          Avorturi (spontane sau induse) in trecut;

–          Interval scurt intre sarcini (cam de 4-6 luni);

–          Probleme ale uterului sau colului uterin;

–          Evenimentele traumatizante sau stresante.

Daca esti deja in travaliu, medicul va verifica daca cervixul este dilatat si daca membranele fetale s-au rupt. De asemenea, iti va monitoriza cu atentie si contractiile, numarul si durata acestora. Tratamentul se adreseaza atat femeilor in travaliu, cat si copiilor nou-nascuti.

In cazul mamei aflate in travaliu medicul poate recomanda odihna (daca travaliul nu este atat de puternic, iar contractiile sunt usoare si rare), cerclaj de col uterin (coaserea colului uterin pentru a impiedica nasterea prematura in cazul in care femeia nu are contractii, insa cervixul se deschide cu mult inainte de termen), medicamente (au rol in intarzierea travaliului) sau injectii cu steroizi (care au rolul de a accelera maturizarea plamanilor fatului).

Copii nascuti prematur vor trebui tinuti sub supraveghere stricta pana cand acestia sunt in afata oricarui pericol. De cele mai multe ori, bebelusii nascuti prematuri sunt tinuti intr-un incubator, care ajuta bebelusul sa-si mentina o temperatura constanta a corpului. Totodata vor fi monitorizate tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si temperatura. Unii bebelusi nascuti prematur nu vor putea bea lapte direct de la sanul mamei, in acest caz fiind nevoie de un tub de alimentare intravenos sau introdus in stomac.

Bebelusii prematuri vor putea sa paraseasca spitalul atunci cand vor fi in afara oricarui pericol si vor putea sa respire singuri, sa fie hraniti artificial sau natural, sa aiba o temperatura a corpului constanta si sa creasca in greutate in mod constant. Copiii nascuti inainte de termen sunt mai sensibili la infectii, iar controalele medicale periodice sunt necesare pentru evaluarea constanta a bebelusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here