In top 10 agricultori in Romania se gasesc cativa membri de vaza ai scenei media romanesti, insa si beneficiarii unor adevarate pompe de subventii de la UE. Nu mai putin de 25 milioane de euro trimite UE catre zece companii romanesti care au drept afacere diverse segmente din agricultura. Aceasta nisa de afaceri merge destul de bine in tara noastra, unde cu un spirit antreprenorial si o idee de afaceri bine gandita se poate ajunge la succes pe piata muncii din agricultura.
Pe locul 1 in top 10 agricultori in Romania se afla Culita Tarata, seful companiei SC Trei Brazi SRL, care administreaza nu mai putin de 65.000 ha teren agricol romanesc. Acest teren este in mare parte concesionat si se situeaza in Insula Mare a Brailei si in judetul Neamt. Politicianul afacerist are afaceri atat in agricultura, cat si in zootehnie, turism si industria lemnului.
Pe locul doi in topul celor mai mari exploatatii de ordin agricol din tara noastra se afla Ioan Niculae, care detine prin firma sa nu mai putin de 50.000 ha de teren agricol, dintre care 15.000 ha sunt destinate exclusiv agriculturii. Ioan Niculae se afla in top 500 al celor mai bogatgi romani si isi desfasoara afacerile in campul agriculturii, industriei chimice si alimentare, vinuri si sport.
Pe cel de-al treilea loc in top 10 agricultori in Romania se situeaza Adrian Porumboiu. Seful Comcereal si, totodata, patronul echipei FC Vaslui, Porumboiu detine prin firma sa 50.000 ha de teren pe care le foloseste in agricultura, industria alimentara, constructii sau turism. Terenurile agricole pe care acesta le exploateaza se gasesc in mai multe judete ale tarii.
Mihai Anghel, directorul Cerealcom Dolj, detine 25.000 ha teren pe care le cultiva in special cu cereale. El este implicat, totodata, si in industria vinurilor, si este un jucator important pe piata retelei de silozuri din sudul tarii.
In top 10 agricultori in Romania se gasesc si fratii de nationalitate portugheza Carlos si Jorge Martins, care detin 25.000 ha teren prin intermediul firmei Martifer. 17.000 de hectare sunt folosite in productie, acolo unde cei doi investesc in general in productia de ulei vegetal si biodiesel.
Printre strainii ce detin terenuri agricole record in Romania se afla Jihad El Kahil, un investitor de origine libaneza. Acesta detine participatii la un numar de companii, care ii ofera dreptul de administrare al unor terenuri in judetele Constanta, Giurgiu, Calarasi si Timis. In urma folosirii celor 35.000 ha teren aflate in administrare, El Kahil este recunoscut drept unul din cei mai mari producatori de cereale din Romania.
Austriecii de la grupul de firme Bardeau detin nu mai putin de 21.000 ha teren romanesc, reusita ce ii duce in top 10 agricultori in Romania. Grupul de firme Bardeau investeste in productia de vegetale si in zootehnie.
Agrocereal Carani, companie detinuta de grupul german Atoni, a intrat pe piata romaneasca in 2006, si detine in prezent aproximativ 5.000 ha teren agricol numai in Timis – detinand aproximativ 20.000 ha teren la nivel national – , acesta fiind utilizat in general pentru productia de cereale.
Un antreprenor de succes, Stefan Poienaru, liderul companiei Agrofarm Pitesti, are in posesie nu mai putin de 17.000 ha teren agricol, desfasurandu-si activitatile in cultura cerealelor, procesare si comert si zootehnie. Acesta dispune de importante capacitati de depozitare si de un numar de magazine proprii.
In coada top 10 agricultori in Romania se afla compania A&S International 2000, firma ce apartine de grupul A&S Holding. A&S International 2000 detine 15.000 ha teren agricol concesionat din judetele Calarasi si Ialomita, acolo unde se cultiva cereale si plante oleaginoase.