Relatiile sunt lucruri complicate. Chiar si cele mai minunate relatii sunt acoperite de incercari si dificultati. Adaugarea unei tulburari de personalitate potential periculoase si a unor caracteristici extrem de problematice la amestec poate face orice relatie stancoasa in cel mai bun caz si de-a dreptul terifianta in cel mai rau caz. Esti cu un mincinos sociopat?
Ce este un sociopat?
Sociopatii si psihopatii sunt de obicei grupati impreuna, iar persoanele cu tulburare de personalitate antisociala sunt adesea confundate ca fiind definitiv unul dintre cei doi, dar cuvintele nu sunt sinonime. Desi termenii „sociopat” si „psihopat” sunt ambii folositi adesea pentru a descrie persoanele cu Tulburare de Personalitate Antisociala, exista subseturi in cadrul acestui diagnostic care determina daca cineva intra sau nu in sfera de competenta a unui sociopat sau a unui psihopat. Aceasta caracteristica definitorie este, de cele mai multe ori, prezenta unei constiinte sau a unui simt al moralitatii. Un psihopat este cineva caruia ii lipseste o constiinta, desi poate adopta aspectul uneia, in timp ce un sociopat este cineva care are o constiinta, dar este prea slab pentru a determina comportamentul in mod consecvent.
Sociopatii pot fi greu de depistat – invata semnele
Acest site web este detinut si operat de BetterHelp, care primeste toate taxele asociate platformei.
Sursa: rawpixel.com
Ce este un sociopat, atunci? Un sociopat este cineva caruia ii lipseste empatia si nu gandeste, traieste sau se comporta urmand normele sociale si moralitatea acceptate in mod obisnuit. Cineva care minte, insala si fura, de exemplu, ar putea fi acuzat ca sociopat, deoarece majoritatea oamenilor au o anumita aparenta de moralitate care ii impiedica sa se implice in aceste tipuri de comportament. Termenul „sociopat” este adesea folosit pentru a descrie pe cineva care este extrem de manipulator, viclean si fermecator si este adesea asociat cu tulburarea de personalitate narcisica, care este caracterizata in mod similar prin faptul ca este fermecatoare, manipulativa si concentrata pe sine.
Atat APD, cat si NPD au fost legate de comportamentul sociopat si este usor sa le confundam pe cele doua. Persoanele cu ambele tulburari sunt predispuse sa minta, sa insele si sa manipuleze pentru a obtine ceea ce isi doresc. Dar motivele lor difera; In timp ce cineva cu NPD ar putea dori sa castige mai mult (mai multa bogatie, putere sau statut) pentru a-i impresiona pe altii si a fi vazut intr-un anumit fel. Cu alte cuvinte, sunt motivati de frica si nesiguranta – indivizii cu TPA doresc sa castige mai mult pentru simpla placere de a avea mai mult si sunt motivati de castigurile lor egoiste, mai degraba decat de ceea ce ar putea crede cineva despre ei.
Pot sociopatii sa fie cu succes in relatii?
Raspunsul la aceasta este mult mai complicat decat un simplu „da” sau „nu”. Deoarece sociopatii sunt adesea priceputi in arta farmecului, manipularii si minciunii, ei pot fi cu succes in relatii: adesea stiu toate lucrurile potrivite de spus si toate butoanele potrivite pe care sa le apasati pentru a imita semnele si simptomele iubirii. si afectiunea, chiar daca nu simt acele lucruri, ei insisi. Definitia „succesului”, atunci, este in mare masura subiectiva.
In ceea ce priveste daca sociopatii pot fi in relatii amoroase, aceasta depinde in mare masura de persoana in cauza, de gradul tulburarii lor si daca au cautat sau nu tratament. Empatia poate fi predata, practicata si dezvoltata, intr-o anumita masura, iar sociopatii sunt capabili sa formeze atasamente pe termen lung fata de ceilalti, inclusiv parteneri romantici. Sociopatii ar putea simti dragoste si afectiune pentru familie, prieteni si parteneri romantici, dar poate arata diferit de sentimentele si expresiile unei persoane tipice ale acelorasi emotii. Fara empatie, dragostea nu este acelasi tip de grija si respect pe care il simte o persoana tipica, dar este mult mai asemanatoare cu adoratia si atentia.
Unii sociopati folosesc relatiile ca forme de iubire de sine, totusi, fara nicio atentie pentru partenerii lor. Parteneriatele pot servi unui scop pentru sociopati, inclusiv potrivirea printre altele, oferind sociopatului acces la putere, bani sau prestigiu sau chiar oferind doar o sursa de admiratie. Relatiile nu sunt neobisnuite in randul sociopatilor, dar sunt adesea – daca nu exclusiv – nesanatoase.
Sursa: rawpixel.com
Sociopatii si minciuna
Minciuna este o trasatura asteptata a sociopatilor. Constructia sociala si morala care ii impiedica de obicei pe oameni sa minta isi are radacinile in empatie, iar empatia este un aspect esential al faptului de a fi o fiinta morala conectata, care le lipseste sociopatilor. Minciuna nu este vazuta ca un comportament defunct din punct de vedere moral, din perspectiva unui sociopat, ci este privita in schimb ca un mijloc necesar de functionare in lume. Pentru sociopat, minciuna nu este gresita, ci este, in schimb, un comportament adaptativ – si orice adaptare care permite supravietuirea este una rezonabila.
Aceeasi abilitate de a vedea viata ca o serie de tehnici de supravietuire ii poate face pe sociopati sa para indestructibili. Deoarece regulile sociale nu guverneaza mecanismele de supravietuire (a nu minti, a nu insela, a nu manipula etc.) pentru un sociopat, ei sunt mai usor capabili sa se adapteze, sa mearga mai departe si sa se obisnuiasca cu schimbarea decat semenii lor. Minciuna se incadreaza foarte des in aceasta categorie.
6 semne ca ai putea fi intr-o relatie distructiva cu un sociopat
Desi unii sociopati pot fi intr-o relatie cu succes, acestea sunt mai degraba exceptiile decat regula. De regula, sociopatilor le lipsesc empatia si abilitatile conjunctive necesare pentru a forma atasamente sanatoase si puternice. In consecinta, relatiile cu un sociopat vor fi marcate de cateva obiceiuri sau indicatori distincti. Acestea includ:
- Faza lunii de miere. Desi majoritatea relatiilor au o anumita faza de luna de miere, inceputul unei relatii cu un sociopat poate parea aproape ca este prea frumos pentru a fi adevarat. Este posibil ca sociopatul sa fie extrem de indragostit, atent si complimentat, pentru a va mentine interesul trezit.
- Scaderea atentiei si batjocura. Pe masura ce relatia ta progreseaza, relatia ta va experimenta probabil o scadere distincta a cantitatii si tipului de atentie oferita, in favoarea batjocurii si a comportamentului menit sa-ti discrediteze sentimentele si experientele. Acest lucru ii permite sociopatului sa te tina in preajma, fara a fi nevoie de fapt sa faca sacrificii sau schimbari.
- Love Bombing. Termenul „love bombing” descrie un tip de interactiune marcat, inca o data, de atentie si laude excesive. Un sociopat i-ar placea sa-si bombardeze partenerul pentru a-l face sa simta ca relatia nu este atat de rea, ceea ce il poate convinge sa ramana.
- Majoritatea relatiilor sociopatice sunt marcate de aprinderea cu gaz sau de a fi facut sa te simti ca si cum ai fi nebun. Acest instrument psihologic anume te face sa te simti ca si cum ai fi nebun sa crezi ca relatia ta este defectuoasa si nesanatoasa sau ca te gandesti ca partenerul tau este nebun sau nepotrivit. Iluminarea cu gaz este un instrument distinctiv atat al narcisistilor, cat si al persoanelor cu APD.
- Sociopatii nu au nicio atentie pentru sentimentele tale, nevoile sau experientele tale, asa ca vor veni si vor pleca dupa cum considera de cuviinta. Sociopatii pot disparea in mijlocul unei conversatii telefonice sau prin text si reapar a doua zi ca si cum nimic nu s-ar intampla, sau ar putea disparea zile sau saptamani la un moment dat.
- Sociopatilor le place sa detina controlul asupra unei situatii, inclusiv asupra relatiilor din care fac parte. Sociopatii lucreaza de obicei pentru a exercita un anumit control asupra partenerilor lor romantici. Ar putea incerca sa dicteze cum te imbraci, unde mergi, cum te comporti si ce faci in timpul liber. Acest lucru nu se datoreaza ingrijorarii pentru tine, ci este o manifestare a preocuparii pe care o au pentru ei insisi; pentru perceptia lor, daca sunt alimentati de narcisism, sau pentru confortul lor, daca sunt alimentati de APD.
Sociopatii pot fi greu de observat, la inceput, iar intrarea din neatentie intr-o relatie cu un sociopat nu este nemaiauzit. Desi nu orice relatie cu un sociopat este sortita esecului, tu si partenerul tau trebuie sa fii foarte atenti in relatia ta si sa te asiguri ca toate caile de comunicare sunt mentinute deschise pentru a te asigura ca voi doi sunteti implicati intr-un parteneriat la fel de sanatos ca posibil.
De ce nu l-am depistat?
S-ar putea sa va invinovatiti. Te gandesti, „de ce nu am stiut ca ma intalnesc cu un sociopat?” Nu este usor sa identifici persoanele cu tulburari de personalitate. Se pot amesteca si pot fi cameleoni. Sociopatii pot fi extrem de fermecatori. Cand aveti o tulburare de personalitate, invatati cum sa va potriviti pentru a nu va observa. Cu toate acestea, o tulburare de personalitate va aparea cu timpul. Cu cat petreci mai mult timp cu cineva, cu atat vezi mai mult cine este. Daca au o tulburare de personalitate, o vei sti din comportamentele lor. De exemplu, sociopatii nu simt vina sau remuscari dupa ce au ranit pe cineva. Le lipseste empatia si nu le pasa de sentimentele altora. Conditiile de sanatate mintala variaza de la o persoana la alta. De exemplu, tulburarile de personalitate pot fi dificil de identificat. Daca tu’ Nu citesti manualul de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale in fiecare zi, atunci nu cunosti toate simptomele ASPD. DSM a fost revizuit medical de catre terapeuti si medici. Este o resursa in care poti avea incredere pentru a afla simptomele oricarei boli mintale. Daca te intalnesti cu o persoana cu o afectiune mintala, poti presupune ca stii despre ce este vorba fara a citi o resursa revizuita din punct de vedere medical. Ai putea crede ca te intalnesti cu cineva cu tulburare bipolara. Persoana pe care o vezi poate avea una dintre tulburarile de alimentatie. Nu te-ai concentrat pe ideea ca ar putea avea ASPD. Cand cititi manualul de diagnostic al tulburarilor mintale, exista atat de multe tulburari de personalitate diferite. Simptomele tulburarii pot fi coplesitoare. Exista tulburare de conduita, tulburare de personalitate limita, tulburare de personalitate antisociala si exista psihopati si sociopati. Este posibil sa nu cunoasteti criteriile de diagnostic pentru toate. Ar trebui sa cititi reviste revizuite din punct de vedere medical pentru a intelege pe deplin toate diferitele tulburari de personalitate. Exista, de asemenea, tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia, anxietatea si tulburarea bipolara. Persoanele cu tulburari de personalitate se pot amesteca cu ceilalti. Prognosticul pe termen lung pentru persoanele cu o tulburare de personalitate nu este grozav decat daca acesti indivizi cauta terapie. Indiferent daca merg la un centru de tratament sau vad un terapeut individual, este esential pentru sanatatea lor mintala. Un centru de tratament are multi profesionisti diferiti in sanatate mintala care pot ajuta cu o varietate de afectiuni. Puteti gasi un psihiatru sau un terapeut in aceste locuri. Acestea sunt locuri in care un psihopat si un sociopat ar putea primi ajutor daca aleg sa-l caute. Toate acestea pentru a spune, nu te invinovati daca nu ai observat ca partenerul tau a avut o tulburare de personalitate. Poate ai banuit ca partenerul tau are o afectiune mintala pentru ca ai un membru al familiei care o are, dar nu puteai fi sigur. Puteti obtine sfaturi pentru diagnostic sau tratament la orice unitate de sanatate mintala. Dar este esential sa nu te invinovati ca nu stii ca te intalnesti cu un sociopat. Una din cinci persoane are o stare de sanatate mintala. Conditiile de sanatate mintala sunt variate. Trebuie remarcat faptul ca exista o diferenta intre un sociopat si un psihopat. Daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre tulburarile de personalitate, exista multe studii revizuite medical pe care le puteti citi din diverse surse, cum ar fi Psychology Today.
Diferenta dintre un sociopat si un psihopat
Daca te intalnesti cu un sociopat, s-ar putea sa nu realizezi ca ei sunt unul. Poate ca nu ati citit studii revizuite din punct de vedere medical pentru a afla despre aceasta tulburare. Ai putea crede ca au o alta afectiune. Observati ca au un comportament riscant, dar anulati-l ca altceva. Dar cand observi ca nu le pasa de sentimentele tale si te folosesc pentru castig personal, acesta este un semn de abuz. Exista asemanari intre un psihopat si sociopat, dar cei doi au diferente. Ambele sunt tulburari de personalitate, dar unuia ii pasa de ceea ce cred altii la suprafata, iar celuilalt nu. Cand cititi materiale revizuite din punct de vedere medical de la Asociatia Americana de Psihologie, puteti afla mai multe despre sociopatie. Poate va intrebati, care este diferenta dintre un psihopat si un sociopat? Cele doua au o oarecare suprapunere. Un sociopat si un psihopat manipuleaza alte fiinte umane. Ei pot avea tendinta de a fi abuzivi fata de ceilalti. Deci care este diferenta? Diferenta dintre un psihopat si un sociopat este ca o persoana cu ASPD nu are empatie si nu incearca sa arate ca le pasa de ceilalti. Sunt reci si calculatori. Ei nu simt nevoia sa pretinda ca este „normal”. In timp ce un psihopat este ca un cameleon. Sunt buni sa mimeze emotiile umane si sa pretinda ca le pasa, iar asta ii face extrem de manipulatori. Pentru ca cineva cu aceste conditii sa obtina ajutor, trebuie sa-l doreasca. Ei pot vedea un terapeut autorizat care va oferi consiliere medicala diagnostic si tratament. Exista speranta pentru persoanele cu tulburari de personalitate daca aleg sa o ia. Daca esti curios despre tulburarile de personalitate si vrei sa afli mai multe, sunt locuri in care poti invata. Asociatia Psihologica din America, unde puteti afla mai multe despre o varietate de afectiuni de sanatate mintala. APA a revizuit din punct de vedere medical resurse despre afectiunile de sanatate mintala.
Sociopatii pot fi greu de depistat – invata semnele
Sursa: rawpixel.com
Alte afectiuni de sanatate mintala
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru tine este sa ai grija de sanatatea ta mintala si sa te concentrezi pe o viata sanatoasa. Daca aveti probleme de sanatate mintala, indiferent daca aveti depresie, anxietate sau tulburare bipolara, puteti obtine ajutor. Va puteti concentra pe o viata sanatoasa ca cineva care are o problema de sanatate mintala. Ati putea lupta cu o tulburare de alimentatie, cum ar fi tulburarea de alimentatie excesiva. Starea ta poate fi declansata de a fi intr-o relatie toxica in care partenerul tau te minte. Observati ca ati avut o pierdere in greutate sau ca va simtiti slabit. Nu lasa o relatie toxica sa afecteze bunastarea ta mentala. Puteti citi studii revizuite din punct de vedere medical care arata cum relatiile toxice ranesc oamenii cu probleme de sanatate mintala. Tulburarea de alimentatie excesiva este tratabila si puteti solicita ajutorul unui terapeut autorizat. Cand aveti o tulburare de alimentatie, s-ar putea sa-l ascunzi de partenerul tau. Cel mai important lucru este sa cautati ajutor pentru starea dumneavoastra de sanatate mintala. Pe langa problemele de sanatate mintala, oamenii au tot felul de preocupari de sanatate. Daca aveti de-a face cu o afectiune grava precum cancerul, este esential sa renuntati la relatiile toxice. Daca ai cancer la san, nu vrei sa fii in legatura cu un partener care te minte si te manipuleaza. Nu merita sanatatea ta. Indiferent de ce fel de lupte pentru sanatate aveti, exista locuri pentru a obtine ajutor. Daca aveti tulburare de personalitate antisociala ASPD, puteti consulta un terapeut. Nu trebuie sa suferi singur tulburare de personalitate antisociala ASPD nu inseamna ca esti o persoana rea. Inseamna ca aveti o stare de sanatate mintala. Puteti vorbi cu un consilier care intelege ASPD tulburarea de personalitate antisociala. Aceasta’ Este important ca terapeutul sa fi citit studii revizuite medical despre ASPD. Vrei sa vorbesti cu un clinician care intelege starea. Exista speranta pentru cei care au aceste probleme.
Indepartandu-te din ecuatie
Daca descoperiti ca sunteti intr-o relatie cu un sociopat, indepartarea dvs. din relatie poate fi cea mai buna cale de actiune. Desi relatia dvs. se poate imbunatati (si chiar se poate inflori) cu tratamentul, luarea de cateva zile sau saptamani pentru a afla cum va simtiti cu privire la situatia dvs. si cum ar trebui sa procedati va poate ajuta sa va ofere o anumita perspectiva.
Minciuna sociopatica, relatii si vindecare
A fi intr-o relatie cu un sociopat poate avea un impact considerabil asupra ta. Poate eroda increderea pe care o ai in tine si in ceilalti, iti poate epuiza stima de sine si te poate lasa sa te simti confuz, furios si rupt. Desi toate relatiile cu sociopatii nu se indreapta catre esec, de multe ori nu dureaza, deoarece unul sau ambii parteneri ai relatiei ajung in cele din urma la un punct de rupere si termina conexiunea.
Indiferent daca continuati o relatie cu un sociopat, daca tocmai ati parasit unul sau ati experimentat una in trecutul indepartat, este posibil sa beneficiati de intalnirea cu un profesionist calificat in domeniul sanatatii mintale, cum ar fi terapeutii disponibili prin ReGain.us , ca un Terapeutul va poate ajuta sa rezolvati epava emotionala pe care le puteti experimenta pentru a facilita vindecarea si cresterea.
Navigarea minciunilor, manipularii si confuziei care vin odata cu aparitia intr-o relatie romantica cu un sociopat poate fi dificila si dureroasa. Sa lucrezi la ceea ce simti, fie ca este cu partenerul tau sau fara, este o parte importanta a vindecarii si a merge mai departe. Desi nu trebuie sa solicitati ajutorul unui terapeut sau a unui consilier, acesti profesionisti va pot oferi o multime de informatii despre dvs. si partenerul dvs. si va pot ajuta pe amandoi sa depasiti obstacolele cu care va confruntati – separat si, eventual, impreuna.
„Sesiunile cu Natalie sunt foarte perspicace si ofera sfaturi practice privind implementarea de noi obiceiuri si schimbari. Fii pregatit sa te implici si sa fii provocat sa gandesti intr-un mod diferit. Stiu ca partenerul meu si cu mine putem deja sa vedem imbunatatiri in relatia noastra si sa ne simtim mai pozitivi in a rezolva problemele noastre impreuna.”
„Austa a fost minunat pana acum. Ea ne-a ajutat pe mine si pe partenerul meu intr-o perioada neinchipuit de dificila… De asemenea, ne-a ghidat in comunicarea eficienta si stabilirea limitelor potrivite in relatia noastra. Am ezitat sa urmez consiliere la inceput, dar cred cu adevarat ca face o diferenta pentru relatia noastra. Cu Austa este usor de vorbit si este o mare ascultatoare. As recomanda-o din toata inima ca consilier.”