Intrebari capcana din timpul interviului si cum sa raspunzi la ele

0
58

In timpul oricarui interviu, angajatorul iti va adresa o multime de intrebari, pentru a afla cat mai multe despre tine. Insa, pe langa intrebarile despre fostul loc de munca si despre abilitatile tale, angajatorul mai “strecoara” si cateva intrebari capcana, pentru a vedea cum le faci fata. Vezi si tu care sunt intrebarile capcana si cum ar trebui sa raspunzi!

Spuneti-mi mai multe despre dvs!Prin aceasta rugaminte, angajatorul incearca sa observe cat de bine te prezinti in fata lui, daca te exprimi clar si concis sau daca incepi sa povestesti lucruri fara importanta. Daca te afli in fata unei astfel de “intrebari”, cel mai bine ar fi sa ai raspunsul pregatit de acasa. Vorbeste putin despre tine, fara a pune accent pe viata intima foarte mult (daca spui ca ai o familie este suficient, angajatorul nu trebuie sa stie si cati ani au copiii).

“Cum te vad colegii de departament?” Aceasta intrebare are rostul de a observa daca esti un coleg bun, ai spirit de echipa si stii sa lucrezi cu alte persoane. Insa tu nu poti vorbi in numele colegilor tai, asa ca intrebarea capcana este din nou, felul in care te descrii in relatia cu colegii. Raspunsul tau ar trebui sa inceapa cu “Sper ca colegii mei sa ma vada drept o persoana…..”, urmand apoi sa scoti in fata cateva dintre calitatile tale. Nu fii arogant si nu spune ca tu esti cel care isi conduce intotdeauna colegii sau ca ii domina, deoarece nimeni nu vreau un angajat plin de el.

“Cum rezolvati problemele care se ivesc la locul de munca?” In acest caz, angajatorul vrea sa testeze modul tau de gandire cu privire la problemele care pot aparea pe neasteptate in orice companie. Trebuie sa se poata baza pe limpezimea gandurilor, pastrarea calmului si rezolvarea problemei cat mai repede. Chiar daca te-ai confruntat cu probleme si la fostul loc de munca, nu incepe sa ii povestesti angajatorului acest lucru cu lux de amanunte, deoarece nu il intereseaza.

Spune mai bine ca in primul rand incerci sa descoperi sursa problemei, incerci sa gasesti mai multe cai de rezolvare, pentru ca la sfarsit sa o aplici pe cea mai eficienta, atat pentru companie, cat si pentru client (deoarece foarte multe companii, mai ales daca lucrezi cu clientii, pun pret pe calitatea serviciilor oferite clientilor si pe satisfacerea acestora).

“Ati refuzat vreodata vreo sarcina?” Chiar daca primul gand este sa raspunzi ca NU, analizeaza putin situatia. Daca spui ca niciodata nu ai refuzat ceva poate insemna ca nu poti lua decizii, ca esti maleabil si ca nu iti poti sustine punctul de vedere in fata celorlalti. Cel mai bun raspuns in acest caz ar fi sa ii spui angajatorului ca de obicei nu refuzi indatoririle job-ului si ca nu te deranjeaza atunci cand colegii vin sa iti ceara ajutorul, insa atunci cand situatia te depasesti stii sa spui si NU sau ceri la randul tau ajutorul unui coleg mai “priceput”.

De ce ati renuntat la fostul loc de munca?In cazul de fata, angajatorul incearca sa vada ce te motiveaza si cat de stabil esti. Daca schimbi joburile foarte des si nu stai mai mult de 6 luni la o companie, asta ti-ar putea crea probleme, deoarece nimeni nu doreste sa angajeze o persoana care va pleca in mai putin de 1 an.

Nu vorbi de rau fostul angajator, chiar daca din cauza presiunilor exercitate asupra ta nu ai mai putut face fata stresului si ai plecat. Nu este indicat nici sa vorbesti despre salariu, care nu iti satisfacea nevoile lunare, deoarece, de cele mai multe ori, noul angajator nu iti va face o oferta cu mult mai mare decat fostul. Ai putea insa sa ii spui ca nu te mai regaseai in acea companie, ca simteai ca nu mai puteai avansa si vrei o noua sansa, intr-o noua companie, cu posibilitati reale de avansare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here