Indepartarea tatuajelor permanente

0
73

Tatuajul se realizeaza prin injectarea pigmentilor coloranti in derm si datorita faptului ca sunt prinsi intr-o retea fibroblastica, prezenta acestora este relativ stabila. Doar culoarea isi poate pierde din intensitate de-a lungul timpului, deoarece pigmentii migreaza spre straturile profunde ale hipodermului. Acum vom afla mai multe despre indepartarea tatuajelor permanente.

Persoanele care s-au saturat de tatuajul facut si vor sa si-l indeparteze, au la baza motive precum sociale, culturale sau de aspect estetic. Chiar daca sunt recunoscute ca fiind permanente, exista posibilitatea de a le indeparta. In majoritatea cazurilor se formeaza o cicatrice inestetica, in schimb. Aspectul acesteia depinde foarte mult de zona unde a fost facut tatuajul, dimensiunea acestuia, nuanta si chiar varsta lui. Este bine de stiut ca un tatuaj facut la un specialist este mai usor de indepartat, pentru ca acesta injecteaza mai precis si uniform. Totodata, un tatuaj invechit este ma greu de scos.

Cele mai populare metode de indepartare a tatuajelor in prezent sunt:

  • Excizia – se efectueaza pe tatuaje de dimensiuni mici si avantajul este ca poate fi indepartat in totalitate. Cele de dimensiuni mai mari necesita mai multe interventii, incepand din centru, pana in zonele din jur. Pacientul este anesteziat local si procedura prezinta o hemoragie minima ce poate fi controlata cu electrocauterul.
  • Dermabraziunea – presupune pulverizarea unei solutii criogenice si apoi exfolierea stratului cu un instrument special. Hemoragia poate fi importanta, de aceea este recomandata pansarea imediata a zonei.
  • Salabraziunea – metoda veche ce presupune o anestezie locala, apoi se aplica o solutie din sare de masa si apa. Se foloseste un instrument asemanator celui pentru dermabraziune si se exfoliaza zona.

Laserul este o alta modalitate pentru indepartarea tatuajelor. Acesta interactioneaza cu pigmentii tatuajului si ii degradeaza, particulele fiind indepartate din organism. Procedeul mimeaza efectul soarelui asupra tatuajului, laserul actionand mult mai rapid.

Cele mai greu de indepartat culori sunt galben si verde, deoarece spectrul lor de absorbtie este in afara spectrului de emisie al laserului. Sunt necesare mai multe sedinte, chiar pentru un tatuaj de dimensiuni mici. Tatuajele negre sunt cele mai usor de indepartat.

Procedurile sunt efectuate in clinicile de specialitate pentru chirurgie estetica. Rezultatele depind de tipul tatuajului, culoarea si vechimea lui influentand numarul de sedinte. De obicei sunt necesare 5 -7 sedinte, dar poate varia. Rezultatele nu apar imediat, e posibil sa treaca chiar cateva saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here