Cum tratam simptomele menopauzei

0
71

Despre cauzele si simptomele menopauzei am vorbit intr-un articol precedent, iar acum vor afla cateva lucruri despre tratamentul acesteia. Menopauza se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, din cauza incetarii ovulatiei. Chiar daca menopauza nu este considerata o afectiune, ci o stare normala prin care orice femeie trece la un moment dat, exista cateva tratamente care pot ameliora simptomele mai putin placute ale acesteia.

De cele mai multe ori, o femeie intrata la menopauza poate prezenta insomnii, tulburari ale dispozitiei, bufeuri de caldura, perioada cu menstruatie abundenta sau multe alte simptome. Tratamentul consta doar in calmarea simptomelor si ajutarea femeii in scopul de a trece peste aceasta schimbare mai usor.

In primul rand, specialistii ne avertizeaza asupra stilului de viata sanatos, care poate face diferenta intre simptome severe sau simptome usoare. Se recomanda renuntarea la tutunul si alcoolul in exces, la adoptarea unei alimentatii mai sanatoase, la evitarea stresului  si la practicarea exercitiilor fizice regulate (chiar daca este vorba de 30 de minute de mers pe jos in stil alert).

In cazul simptomelor mai accentuate se pot administra terapii hormonale (contraceptive orale) doar la recomandarea medicului. Dupa instalarea menopauzei, contraceptivele hormonale nu se mai administreaza, deoarece contin o cantitate prea mare de hormoni pentru organismul femeii. Din aceasta cauza vizita la medic si prescrierea unui tratament hormonal de catre acesta este obligatorie.

Cand femeia a ajuns in faza de postmenopauza, terapiile hormonale nu mai sunt indicate deoarece cercetatorii au descoperit faptul ca acesti hormoni, administrati pe perioade lungi de timp, pot duce la accidente vasculare, la infarct miocardic, la tromboflebita profunda, cancer mamar / ovarian sau chiar dementa.

In cazul ciclurilor abundente care pot aparea in perioada perimenopauzei sau a menopauzei, specialistii recomanda tratamente cu progesteron, antiinflamatoare nesteroidiene sau anticonceptionale, pe o durata scurta de timp. Unele femei chiar apeleaza la chirurgie (scoaterea uterului) pentru a opri sangerarile abundente.

Pentru uscaciunea vaginala si iritatia, specialistii recomanda folosirea unui lubrifiant vaginal sau a unor creme cu continut scazut de estrogeni (asimilarea estrogenului de catre organism in acest caz este foarte mica). Orice terapie cu hormoni recomandata necesita un consult de specialitate o data la 6 luni, pentru observarea ameliorarii simptomelor si pentru diminuarea cantitatilor de hormoni administrati.

Exista si cateva tratamente homeopate indicate in ameliorarea simptomelor menopauzei:

–          Remifermin (black cohosh) este un tratament pe baza de plante care ajuta in cazul bufeurilor, a modificarii dispozitiei si a altor simptome.

–          Soia dietetica poate ameliora simptomatologia si poate scadea riscul afectiunilor cardice.

Nu folosi niciodata plante precum kava, evening primrose, valeriana, dong quai, angelica, buruieni salbatice sau creme naturale cu progesteron deoarece acestea nu numai ca nu amelioreaza simptomele, insa pot avea chiar efecte adverse periculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here