Despre Black Friday si cand este Black Friday

0
73

Esti genul de cumparator care se entuziasmeaza cand e black friday? Urmaresti totul indeaproape ca sa faci niste achizitii importante la preturi minime?

Statisticile spun ca ai mari sanse pentru asta. Potrivit studiilor, milioane de consumatori din toata lumea au cumparat dintr-un magazin online de Black Friday in anii trecut si s-au aratat incantati de achizitie si preturi.

De ce este Black Friday un fenomen atat de faimos?

Pe scurt: pentru ca este prima zi pentru sezonul de cumparaturi de Craciun. In mod istoric, aceasta a fost cea mai buna zi pentru a oferte excelente la jucarii, jocuri si electronice.

Este evident ca Black Friday este excelent pentru cumparatorii atenti la bugetul de care dispun. Pe de alta parte, cand te gandesti la asta, este ciudata ca, o singura zi atrage dupa ea atata forfota.

Multi se intreaba inca despre originea zi evolutia Black Friday.

Istoria Black Friday

Pentru a intelege de unde vine Black Friday, ar trebui sa ne situam intr-un context mai larg al sezonului modern de cumparaturi.

Originea sezonului de cumparaturi de vacanta

Cadourile de sarbatori sunt o traditie veche, dar sezonul cumparaturilor de sarbatori este o creatie a culturii consumatorilor din secolul XX.

Acum cativa ani de Ziua Recunostintei, in SUA, se organizau parade cu sponsori (Macy’s parade). Aceste evenimente explozive se bucurau de participarea multor oameni. In timp, paradele de Ziua Recunostintei au ajuns sa marcheze inceputul neoficial al sezonului de sarbatori de iarna.

Fixarea Black Friday in calendarul cumparaturilor de vacanta

Cand a emis procramarea prin care se instituia Ziua Recunostintei in 1863, presedintele Abraham Lincoln, a decratat ca sarbatoarea va pica in ultima joi din noiembrie. Asa s-a intamplat pana in 1939, cand presedintele Franklin D Roosvelt a semnat un ordin executiv pentru a muta Ziua Recunostintei in a patra joi din noiembrie. Congresul a aprobat legistalia pentu a face schimbarea oficiala in 1941, conform Centrului pentru arhivele legislative.

De ce a mutat Roosvelt Ziua Recunostintei cu o saptamana mai devreme si de ce Congresul a fost de acord cu schimbarea?

Pentru ca acest lucru a fost cerut de  o coalitie puternica de comercianti cu amanuntul si alte interese comerciale.

Pana atunci, sezonul de cumparaturi de sarbatori era sinonim cu perioada dintre Ziua Recunostintei si Craciun. Cand Ziua Recunostintei a cazut pe 30 noiembrie, asa cum s-a intamplat in 1939, mai ramaneau doar 24 de zile de cumparaturi de sarbatori – de fapt, mai putine, pentru ca multe magazine erau inchise duminica.

Acestea sunt radacinile adanci ale fenomenului Black Friday.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here