Care sunt cele mai frecvente complicatii in timpul unei sarcini

0
55

Ai aflat de curand minunata veste ca vei fi mamica si esti foarte fericita. Si chiar ai motive, deoarece aducerea unui copil pe lume este una dintre cele mai minunate experiente. Insa nu trebuie sa uiti si de faptul ca sarcina presupune un efort imens pentru organism, putand cauza complicatii mai putin placute.

Este adevarat ca majoritatea sarcinilor sunt duse la termen fara aproape nicio complicatie, insa exista si femei care nu pot avea copii tocmai din cauza acestor complicatii. Cade in responsabilitatea fiecarei femei insarcinate sa cunoasca riscurile pe care atat ea, cat si fatul, le poate intalni in cazul unei complicatii. Insa sa descoperim care sunt cele mai frecvente complicatii pe parcursul sarcinii.

Deficit de lichid amniotic.  Sacul amnioticin care se dezvolta fatul tau trebuie sa fie plin cu lichid amniotic. Acesta ajuta la cresterea fatului si la dezvoltarea corecta a acestuia. Deficitul de lichid amniotic este o complicatie destul de grava, care ii poate pune in pericol viata fatului. In functie de gravitatea situatiei, medicul poate induce nasterea prematura in jurul termenului de 37 de saptamani.

Preeclampsia. Aceasta afectiune apare la 3%-8% dintre gravidele care au trecut de termenul de 20 de saptamani. Preeclampsia este observata de catre medici atunci cand gravida incepe sa aiba o tensiune arteriala crescuta si cand in urina se gasesc proteine. Cu cat preeclampsia intarzie sa apara cu atat mai bine, deoarece asta inseamna ca viata fatului nu va fi pusa in pericol.

In cazurile grave de preeclampsie, atat mama cat si fatul pot fi in pericol. Din aceasta cauza medicul va induce travaliul fortat si va scoate fatul cat mai repede, pentru a stabiliza mama.

Sarcina molara. Sarcina molara apare destul de rar si este o complicatie foarte grava. In aceasta situatie oul fecundat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul va trebui sa o indeparteze chirurgical. Sarcina molara poate fi confundata in primele saptamani cu o sarcina normala, insa oul fecundat nu este viabil, deci nu exista niciun fat. Aceasta afectiune se observa in primul trimestru de sarcina, deoarece la ecografie nu apare niciun ritm cardiac al fatului, iar medicul va observa foarte multe vezicule unite.

Restrictia de crestere intrauterina. Retardul de crestere uterina, asa cum mai este denumit, presupune o dezvoltare insuficienta a fatului in raport cu varsta sarcinii. Poate fi vorba de retard de crestere simetric (cand tot fatul este mai mic) sau retard de crestere asimetric (cand capul si creierul au dimensiuni normale, insa abdomenul este mai mic). Aceasta afectiune poate fi observata de catre medici doar in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand fatul se dezvolta cel mai mult.

Avortul spontan. Avortul spontan este poate una dintre cele mai cunoscute complicatii ale sarcinii. Avortul spontan presupune incetarea sarcinii din diferite motive, care pot tine si de sanatatea mamei, si a fatului.

Sarcina extrauterrina. Si sarcina extrauterina este destul de des intalnita. Aceasta presupune fixarea ovulului fecundat in alta parte decat in uter. Sarcina nu poate continua normal, iar medicii vor induce avortul pentru a nu pune in pericol viata mamei.

Nasterea prematura. Nasterea prematura presupune nasterea inainte de termenul de 37 de saptamani, cand fatul nu este tocmai pregatit sa “iasa” in lume. Este o complicatie care poate pune in pericol viata fatului, in special daca acesta nu poate respira singur si este foarte slabit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here