Biserica Barboi din Iasi

0
79

Biserica Barboi este una din cele mai reprezentative biserici ale religiei ortodoxe din Romania, fiind situata in orasul Iasi. A fost construita pe locul unei alte biserici si are hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, praznuit in fiecare an pe 29 iunie. Biserica a fost transformata, in anul 1669, in manastire si a fost inchinata Manastirii Vatopedu de pe Muntele Athos. Este inclusa si pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi, cu trei obiective: biserica propriu-zisa, casa parohiala si turnul clopotnita.

Prima biserica Barboi a fost construita in secolul al XVII-lea de catre boierul Ursu Barboi, care era vornicul Tarii de Jos in timpul domniei lui Stefan Tomsa al II-lea. Boierul facea parte din neamul Sturdzestilor si a participat la un complot impotriva domnitorului. Insa complotul a fost unul esuat, pentru ca Tomsa i-a cumparat pe slujitorii sai si ai celorlalti boieri, sfarsind ucis, in cele din urma. Biserica pe care o ridicase a fost construita asemenea tuturor bisericilor din Moldova, cu doua turle, una dintre ele fiind si clopotnita. Dupa moartea lui Barboi, urmasii familiei Sturdza s-au ingrijit de ea, tot ei fiind cei care au transformat-o in manastire si metoc al manastirii de pe Muntele Sfant. A fost inconjurata de un zid, pentru a fi aparata de eventualele atacuri, insa un cutremur din 1821 a avariat-o puternic, ajungand o ruina in doar cativa ani.

Biserica Barboi de astazi a fost construita in locul celei vechi dupa ce aceea a fost demolata – acest lucru a fost necesar, deoarece risca sa se darame. Biserica noua a fost construita intre anii 1841 si 1844, logofatul Mihail Sturdza acordandu-si sprijinul pentru ca aceasta constructie sa aiba o finalitate. Mare parte din banii necesari ridicarii unei biserici au provenit de pe proprietatile pe care manastirea le detinea, iar cel care s-a ocupat de lucrari a fost Grigorie Irinupoleos, un mitropolit din Grecia, ajutat de alti mesteri din aceeasi tara. Chipul acestuia a fost pictat pe peretele vestic al pronaosului, ca rasplata pentru sprijinul sau.

Biserica Barboi si intreg complexul manastiresc au primit mai multe donatii din partea boierilor, iar cand a fost aplicata legea secularizarii averilor manastiresti avea in proprietate mosii immense, vii si chiar case, care aduceau un venit destul de mare pentru acele vremuri. Cu toate acestea, legea lui Cuza a lasat manastirea fara toate aceste proprietati, ba chiar a fost desfiintata iar biserica manastirii a devenit biserica parohiala. Aceasta biserica din Iasi este cunoscuta si datorita faptului ca aici a slujit ca diacon scriitorul roman Ion Creanga. Dupa ce s-a certat cu socrul sau, a cerut in mod special sa fie mutat la Biserica Barboi, lucru care s-a si intamplat.

Biserica a avut de suferit in urma cutremurului din 1977, insa a fost restaurata si consolidata, primind ajutor atat de la Mitropolia Moldovei, cat si de la stat. In acea perioada pictura murala interioara a fost curatata si refacuta, capeteasma si jilturile au fost si ele restaurate, iar zidul, turnul clopotnita si cladirile din jurul bisericii au fost consolidate. Biserica a fost resfintita in anul 1988 chiar de patriarhul Teoctist.

Biserica Barboi are planul in forma de cruce greaca si a fost construita din blocuri de piatra si caramida. Turla centrala este inconjurata de patru turle mai mici, care inrameaza absidele laterale. Intrarea in biserica se poate face in doua moduri: ori prin pridvor, ori prin usa de pe latura sudica. Interiorul este sectionat in trei nave, acest lucru fiind posibil cu ajutorul coloanelor. Unele dintre ele au fost facute din piatra marmurata cu partea de sus avand motive dorice, in timp ce celelalte sunt din marmura cu ornamente ionice. Pardoseala a fost realizata din marmura cenusie, iar stranele din biserica prezinta ornamente bogate.

Pictura din interiorul bisericii Barboi a fost efectuata in secolul al XIX-lea, la inceput, iar inscriptiile de pe icoane folosesc literele alfabetului grec. Chipurile din picturi sunt expresive si culorile au fost imbinate armonios, caracateristici stilistice ce duc cu gandul la stilul renascentist. Cupola naosului il infatiseaza pe Iisus Pantocrator, iar la baza ei stau cei patru evanghelisti. Pe cupola altarului a fost pictata Maica Domnului cu Pruncul, in jurul lor aflandu-se sfinti si ingeri. Capeteasma dateaza si ea tot de la inceputul secolului al XIX-lea, fiind realizata din lemn sculptat, poleit cu aur.

Avand in vedere ca Biserica Barboi este o ctitorie boiereasca, ea a indeplinit si rolul de necropola, in interiorul bisericii aflandu-se mormintele mai multor membri ai familiei Sturdza, dar si mormantul poetului Alecu Russo. Aici a fost construit mausoleul familiei Sturdza, facut din marmura alba, care are sculptate, pe partea inferioara, cele doua steme ale familiei (leul sturdzesc, respectiv stemele Tarii Romanesti si Moldovei cu globul deasupra).

Biserica Barboi din Iasi este deosebita si prin prisma obiectelor valoroase pe care le detine. Printre acestea se numara icoana hramului si icoana Braul Maicii Domnului (care au fost ferecate in argint), o Evanghelie imbracata si ea in argint si un potir donat de Ionita Sandu Sturdza.