Cum sa recunosti o personalitate dificila dupa principalele trasaturi

0
72

Va prezentam in randurile ce urmeaza un top 10 al personalitatilor dificile. Identificand caracteristicile de baza pentru fiecare tip de personalitate prezentat, veti putea analiza comportamentul apropiatilor, prietenilor, membrilor familiei si veti putea veni in sprijinul acestora, pentru a le diminua starea de anxietate sau pentru a le reda increderea pierduta.

10. Personalitatea antisociala numita si personalitate sociopata se caracterizeaza, in primul rand, asa cum ne duce cu gandul si numele, printr-o lipsa de respect fata de regulile societatii. Cel care are un astfel de tip de personalitate este, de cele mai multe ori, impulsiv, nu-si poate face proiecte pe termen lung si are un simt al culpabilitatii redus.

9. Personalitatea evitanta are o stima de sine redusa si drept urmare alege destul de des un rol sau o pozitie mult sub capacitatile ei, temandu-se de esec. Este de-a dreptul inspaimantata de critici si ironii si evita sa intre in relatii cu ceilalti.

8. Personalitatea dependenta prefera sa-i urmeze pe ceilalti decat sa aiba chiar ea initiativa. Spune mereu “da”, pentru a le fi pe plac celor din jur si a nu-i deranja. Este destul de reticenta cand vine vorba sa ia decizii singura, asa ca paseaza aceasta responsabilitate celorlalti din jur.

7. Personalitatea depresiva vede doar partea goala a paharului, indiferent in ce situatie este pusa. Are sentimente de culpabilitate, este trista chiar si in momentele in care nu s-a intamplat nimic neplacut. De un pesimism accentuat, vede doar aspectele negative, supraevaluandu-le.

6. Personalitatea schizoida prefera mai degraba activitati solitare si nu leaga prietenii cu usurinta. Pare a fi impasibila, detasata si chiar indiferenta atat la criticile, cat si in urma elogiilor aduse de ceilalti.

5. Personalitatea narcisica este foarte preocupata de propria aparenta fizica si vestimentara. In relatiile cu ceilalti, asa cum este de asteptat, nu vadeste prea multa empatie si nu o intereseaza prea mult sentimentele acestora. In schimb, ii manipuleaza pe ceilalti pentru a-si atinge scopurile.

4. Personalitatea obsesionala este exagerat de atenta la detalii, din aceasta cauza pierzand timp pretios, de multe ori in detrimentul rezultatului final. Insista ca lucrurile sa fie facute dupa cum crede ea de cuviinta si este foarte incapatanata.

3. Personalitatea histrionica are ca principal scop cum sa atraga atentia celorlalti. Are emotii adesea schimbatoare, ceea ce conduce catre o atitudine duala: idealizeaza sau depreciaza excesiv persoanele din jurul ei.

2. Personalitatea anxioasa este intr-o accentuata stare de tensiune fizica. Are griji intense atat pentru sine, cat si pentru cei apropiati si este in permanenta atenta la riscuri. Ingrijorarile excesive si nejustificate o tin cu nervii intinsi la maxim, intr-o continua stare de tensiune.

1. Personalitatea paranoica nu se poate lauda ca are simtul umorului si rareori are emotii pozitive. Rationala, logica, daca se simte cumva ofensata, este gata de represalii disproportionate. Nu are incredere in ceilalti si este mai mereu suspicioasa.